Het zeshoekige koepeltje op de Tankenberg is met iets meer dan 85 meter het hoogste punt van de provincie Overijssel. Het ligt in de Lutte van de gemeente Losser maar voor de Oldenzalers is het zo'n bekende omgeving dat het een plek in "Oldenzaal van A tot en met Z" rechtvaardigt.
In opdracht van oud-burgemeester van Oldenzaal J.F. Peese Binkhorst werd in 1844 een prieel met koepelvormig dak, met daarop een groot kruis, gebouwd op de noordhelling van de Tankenberg op hat landgoed Egheria. Het werd in 1905 gerestaureerd en in 1955 naar een ontwerp van architect Jan Jans vervangen door een gemetseld bouwsel met een puntdak.
De Tankenberg is omgeven door sagen en legenden. Volgens een van de verhalen staat hier aan het begin van de jaartelling een tempel gewijd aan Tanfana, een Germaanse vruchtbaarheidsgodin. dit wordt inmiddels door historici onmogelijk geacht met het oog op de eveneens beschreven troepenbewegingen. Op de achterwand van de koepel is een desbetreffend citaat van de Romeinse geschiedschrijver Tacitus te vinden
Het is echter niet uit te sluiten dat de godin Tanfana, die volgens sommige verhalen tevens de leidster van de Witte Wieven was, in Twente werd aanbeden en dat de Tankenberg daarin mogelijk een rol had gespeeld als religieuze plaats
Op de keermuur bij de koepel staat een gedicht met de regel:'hier golfde eens de zee, waar nu de akkers tieren,' J. Weeling (1821-1851)
Uitzicht vanaf de koepel op de Tankenberg met in de verte Duitsland
Bronnen:
Wikipedia
https//:www/natuurmonumenten.nl
https://kuiperberg.nl
foto's: eigen foto's, Wikipedia, boekje: Oldenzaal in oude ansichten deel 1
Maak jouw eigen website met JouwWeb