Muziekbandjes

The Big Fun Showband

Op de foto vanaf links: Ronald Niehoff, Peter Teussink en Huub Kamphuis.© Robin Hilberink

In 1998 was de oprichtingsvergadering van de band bij Rouwhorst. The Big Fun Showband kwam voort het dweilorkest de Ramp'n bloazers.

The Big Fun Showband zet al heel wat jaren op bedrijfsfeesten, bruiloften en stadsfeesten de tent op stelten. Ter ere van hun 25-jarig bestaan verzorgde de band op zondag 15 oktober 2023 bij Rouwhorst een muzikale middag waar ook de Ramp'n bloazers nog een keer optraden.

The Craters

Boven vanaf links: Harry Tulp, slaggitaar - Hans Sullewsky, zang en sologitaar - Onder vanaf links: Alex Sanderman, basgitaar - Bernard Schutte - drum 

Ze oefenden in een catechisatie gebouwtje van de hervormde kerk aan de Paradijsstraat. Ze noemden zich in het begin The Black Devils. De eerste optredens waren toen nog met een halfzacht repertoire van Jazz- en Skiffle–achtige nummers.

Het echte werk begon voor The Craters in Duitsland. Willy Schwenken van Konzertburo Schwenken uit Coesfeld werd vanaf eind 1963 hun kersverse manager en vanaf dat moment was het alle weekenden spelen geblazen in Stadthallen, Zentralhallen,Konzerthallen, Kursalen en Blumenhallen. Veel uiteraard in Westfalen: Paderborn; Hamm; Ahlen; Coesfeld; Nordhorn; Bad Bentheim; Bielefeld; Osnabrück. Met Roadie Simon Schutte in het busje van Schwenken op pad. Iedere week was er wel ergens in Westfalen een recensie te lezen: “Die Craters bringen heißer Twist” “Beifallsturme für die Craters” “Auch Stehplätze waren ausverkauft“.  Iin 1965 toen de meeste popgroepen in Twente nog moesten beginnen hielden the Craters op te bestaan. 

( https://mijnstadmijndorp.nl/app/poparchief-twente

Silly Skiffle Group

In 1964 gingen enkele bandleden verder onder de naam Silly Skiffle Group. Harry Tulp, Rob Hoftijzer, Fons ter Keurs, Simon Schutte en Wim Bonhof.

 In 1970 verscheen de bovenstaande EP.

Bekende songs waren:

The Klengola Stars

The Klengola Stars zijn in 1957 opgericht. Ze speelden bij De Kul in Denekamp, de Bond aan de Molenstraat, café de Vluchte vooraan in Enschede, zaal Bruins en bij Kothman. Hun repertoire was alles wat populair was. Soms speelden ze wel drie keer per week op een bruiloft en zo'n 20 jaar lang elke zondagavond.

Vanaf links: Herman Kroeze, Leo Engelbertink, Gerrit van Benthem, Jannie Engelbertink en Bertus Engelbertink 

Vanaf links: Willy Carel, Jannie Engelbertink, Herman Kroeze, Bertus Engelbertink en Leo Engelbertink 

Trio Lovely Dust

Vanaf links: Ben Weiering, gitarist - Karel Postma, drum en zang - Sjef Muller, toetsenist.

Trio Lovely-Dust verzorgde lange tijd bij de Kul in Denekamp en bij “de Kei” in Oldenzaal dansavonden. Met z’n drieën maakten ze goede muziek en hadden veel succes. Links Karel Postma, midden Bennie Wijering en rechts Sjef Muller

The Melody Swingers

Jan Welding, drums en zang

Willy Lösbroek, accordeon, orgel, saxofoon en zang

Jan Wigger, gitaar, accordeon en zang

Gerhard Oude Brunink, trompet, saxofeen en zang 

Op zaterdag- en/of zondagavonden was The Melody Swingers, begin jaren 70, waarvan enkele jaren met zangeres Nathalie (Alie Nijland),  de vaste band bij Dancing Kothman. De zaal was altijd bomvol.  Met Nathalie leek de sound op de beroemde Schotse band Middle of the Road met bekende nummer, als: Soley, Soley, Sacramento en Chippy, Chippe, Cheep, Cheep. 

The Melody Swingers in kleur en met zangeres Nathalie.

In de zeventiger jaren de vaste bij Dancing Kortman

The Whiskers

The Whiskers” zijn ontstaan als vriendengroep vanuit de Harmonie St. Joseph in Oldenzaal. De originele samenstelling was als volgt:

Harry Analbers – trombone, tuba en zang
Jan Platvoet – bas en dwarsfluit
Tonny Eshuis – Keyboard, orgel, piano, trompet
Frans Koertshuis – gitaar en zang
Benny Steenbeke – slagwerk en zang
Gerrit van Ritbergen – trompet, accordeon, saxofoon.

In deze samenstelling heeft de band opgetreden in de periode van 1970 tot 1980. Hierna zijn “The Whiskers” verder gegaan in de formatie zoals eerder op de site is aangegeven

Zaand, Zeep en Zoda

Zaand, Zeep & Zoda was een Oldenzaalse dialectband. Opgericht in 1987 door Marcel Oorthuis (zang, ukelele en mondharmonica), Karel Vlutters (zang, gitaar en mandoline) en Philip Augusteijn (zang, gitaar, mandoline en banjo). Het trio werd later uitgebreid met Edith Leusenkamp (dwarsfluit en tin whistle) Machiel Everts (accordeon), Hans Sombekke (slagwerk) en Theo Kisteman (gitaar en zang). De foto hierboven is gemaakt in 1990.

ZZ&Z bracht een lp en een cd uit. RATADADA! en Dokter, dokter doot mie wat.

Het was puur genieten voor de liefhebbers van vrolijke Twentstalige volksmuziek.

Hun optredens op Hemelvaartsdag, met het levelslied Sjikker Frits, bij Cafe ‘t Peuleke in Rossum is legendarisch . Sjikker Frits groeide uit tot een bekende carnavalsklassieker in Boeskoolstad, die tot op de dag van vandaag wordt meegezongen door jong en oud.

(Twentsche Courant Tubantia 25 januari 2025)

Maak jouw eigen website met JouwWeb