Het Sint Plechelmuskoor
In de periode 1865-1915 bestond het St. Plechelmuskoor evenals andere parochiekoren uit mannen; daarvóór echter, enkele tientallen jaren lang, maakten ook vrouwen deel uit van het parochiële koor.
Het Plechelmuskoor tijdens een uitstapje in 1924 te Amsterdam (Foto uit archief Plechelmuskoor)
Het Plechelmuskoor verzorgde de Latijnse gezangen van de zondagse hoogmis in de basiliek tot eind 1998. Het mannenkoor fuseerde met het gemengd Antoniuskoor.
Foto gemaakt op 19-11-1988 van het Antoniuskoor door Gerard Hassing, Twentsche Courant
Zo ontstond per 1 januari 1999 het Plechelmus-Antoniuskoor dat wekelijks de liturgie verzorgde met hoofdzakelijk klassieke Latijnse en gregoriaans kerkmuziek. In eerste instantie zong het Plechelmus-Antoniuskoor afwisselend in de St. Plechelmusbasiliek en de St. Antoniuskerk, maar vanaf 1 juli 2008 alleen nog maar in de basiliek.
Tijdens de mis op 1 februari 2015 trad het koor voor de laatste keer op met als sluitstuk de Missa Festiva van Gretsjaninov.
Foto gemaakt door Vito Calandra op 2-3-1992 van het dameskoor van de Drieëenheidskerk met organist Ria Taverne.
Op 1 februari 2015 ontstonden door fusies van de koren van de geloofsgemeenschappen Antonius, Drie-eenheid, Emmaus, Maria, en Plechelmus het Oldenzaals Latijns Basiliekkoor (OLBK) en het Oldenzaals Nederlands Basiliekkoor (ONBK).
Oldenzaals Latijns Basiliekkoor
Het Oldenzaals Latijns Basiliekkoor
Het Oldenzaals Latijns Basiliekkoor verzorgt regelmatig op zondag de plechtig gezongen Hoogmis in de basiliek. Het is een gemengd kerkkoor en bestaat uit zo'n tachtig leden. Het repertoire bestaat uit verschillende Hoogmissen van bekende componisten, zoals Schubert, Haydn, Mozart, Gounod, Perosi, tot aan Gretsjaninov.
Het Oldenzaals Latijns Basiliekkoor heeft in een steeds wisselende samenstelling in verschillende steden in Europa gezongen, o.a. in Berlijn, Antwerpen, Gent, Praag, de Salzburger Dom, Londen (Canterbury Cathedral), in het verre verleden (1988) in de Sint Pieter in Rome, en in november 2018 in de Dom van Keulen.
In 2023 bracht het Oldenzaals Latijns Basiliekkoor een vierdaags bezoek aan Straatsburg. Het koor zong in verschillende kathedralen, bezocht het Europese Parlement en had een ontmoeting met Annie Schreijer-Pierik. (De Glimlach week 47)
Tijdens het Ceciliafeest op 26 november 2023 werden de jubilarissen van het Oldenzaals Latijns Basiliekkoor in het zonnetje gezet in zalencentrum Rouwhorst. V.l.n.r. Herman Hannink 40 jaar, Gerard Alink 50 jaar, Hans Oude Nijhuis 25 jaar, de dames Paula Zwaferink en Carla Semmekrot 12,5 jaar, Ru Wienk 40 jaar, Frits Gelevert 65 jaar, Ben Loohuis 65 jaar en Marriëtte Hudepohl 60 jaar. (Foto door Tonny van de Meché).
Stichting Vrienden van het Oldenzaals Latijns Basiliekkoor (OLBK)
Het doel van de stichting is het leveren van een (financiële) bijdrage aan de instandhouding van de klassieke en hedendaagse liturgische muziekcultuur zoals uitgevoerd door het Oldenzaals Latijns Basiliekkoor van de Plechelmusbasiliek te Oldenzaal en overige instellingen met een soortgelijke doelstelling.
De stichting kan financiële bijdragen verstrekken aan specifieke projecten van het Oldenzaals Latijns Basiliekkoor en aan haar gelinieerde instituties.
Het Oldenzaals Latijns Basiliek Koor vierde zondag 10 november 2024 zijn Ceciliafeest. Tijdens de plechtige hoogmis werden de versierselen uitgereikt van de Nederlandse Sint Gregorius Vereniging aan de dames Marian Leerkotte, José Laarhuis, Marijke Westerbroek en dhr. Jan Groot Kormelink, allen zestig jaar bij het koor, en aan dhr. Jan Hoveling, vijftig jaar bij het koor. ( Foto: De Glimlach week 47)
Oldenzaals Nederlands Basiliekkoor
Het koor van de H. Plechelmusparochie verzorgt met hun Nederlandstalige repertoire in de muzikale omlijsting in de diverse liturgische weekendvieringen, rouw en trouw en overige bijzondere vieringen.
Het ONBK staat onder leiding van Dorothea van Linschooten (foto boven Dorothea in de kerk van Saasveld) en organiste-pianiste Jet Leijdekkers en bestaat uit ca. 40 koorleden, zowel heren als dames.
De eucharistieviering van zondag 17 november 2019 in de Plechelmusbasiliek stond in het teken van het Caeciliafeest. Tijdens deze viering werden leden van Oldenzaals Nederlands Basiliek Koor gehuldigd. De jubilarissen waren: Lies van der Ham was al vijftig jaar lid, eerst van het Drieëenheidskoor, nu van het Basiliekkoor. Ans Meinders 40 jaar, Diny Busscher en Herman Meijer 25 jaar. Eerst bij het voormalige Emmauskoor.
Het Oldenzaals Nederlands Basiliek Koor gaf in 2023 twee kerstconcerten.
Op zaterdag 9 december in de Plechelmuskerk in De Lutte en op zaterdag 16 december in het Cultuurhuis de Hof in Oldenzaal.
Dit deed het koor samen met het Twents Mandoline- en Gitaarorkest. Het koor werd versterkt met leden van koren uit De Lutte, Saasveld en Weerselo. Het gevarieerde repertoire bestond uit internationale klassiekers, alles onder leiding van Dorothea van Linschooten en Leo van Rutte.
In de St. Plechelmusbasiliek werden zondag 17 november 2024 mevrouw Annie Frans en de heer Jan Nijhuis gehuldigd voor hun vijftigjarig lidmaatschap van respectievelijk het kerkkoor van de Drieëenheidparochie en het Emmauskoor, tegenwoordig het Oldenzaals Nederlands Basiliekkoor (ONBK). Zij ontvingen de bijbehorende speld en oorkonde. Beide jubilea zijn op 22 november 2024 tijdens het Caeciliafeest van het koor in eigen kring gevierd.
Tevens gaat het ONBK zich voorbereiden op het tienjarig jubileum in 2025.
Klik voor het Oldenzaal mannenkoor hier.
Klik voor het Stadsjongenskoor hier.
Bronnen:
Weekblad De Glimlach week 47-2023 en 2024
Maak jouw eigen website met JouwWeb