Ziekenhuis Heil der Kranken

Eerste ziekenhuis van Oldenzaal aan de Zuidwal
In Oldenzaal werd in 1874 aan de Zuidwal achter het klooster een begin gemaakt met de bouw van het eerste ziekenhuis, waar overigens twintig jaar over zou worden gedaan. De naam van het ziekenhuisje werd "Heil der Kranken". Vanaf 1907 begonnen de zusters zich ook met de ziekenverzorging aan huis bezig te houden. Tegen 1916 werd duidelijk dat de accommodatie aan de Zuidwal veel te klein was en in 1918 werd het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen.

21 september 1918 werd het ziekenhuis "Heil der Kranken" aan de Watertorenstraat geopend. Het ziekenhuis is ontworpen door de Oldenzaalse architect Karel Croonen. De medische verzorging werd uitgevoerd door de zusters Franciscanessen van Heythuysen, wonende in het klooster aan de Gasthuisstraat. Later gingen de nonnen wonen in de beschikbare woonruimte achter het ziekenhuis, dat tevens voorzien was van een ingebouwde kapel.

De kapel
Naast het ziekenhuis was een eigen boerderij met koeien en varkens en er werd onder meer witte kool (boeskool) verbouwd, zelfs meer dan voor eigen gebruik, waardoor ze op de markten in omliggende gemeenten werden aangeboden. Zo kwam Oldenzaal aan de bijnaam "Boeskoolstad".


Foto's site Oud Oldenzaal
De veranda was bedoeld voor tbc-patiënten om een plekje in de zon.
Het röntgenapparaat werd geschonken door de familie Gelderman en het altaar door de familie Essink. Er waren ongeveer dertig ziekenhuiskamers voor dikwijls langdurige zieken.

Jaren dertig

Werkoverleg


13 maart 1975: Geslaagd foto van Oud Oldenzaal Jozsef Jambor

Aandachtige personeelsleden van het ziekenhuis © www.fotoarchieftwente.nl
In december 1960 hebben de zusters Franciscanessen van Heythuysen afscheid genomen. Hun plaatsen werden ingenomen door de zusters Franciscanessen van Denekamp. Na de fusie met de ziekenhuizen in Enschede en Losser tot Medisch Spectrum Twente was het tijd voor de Franciscanessen om definitief afscheid te nemen.

Het MST streefde naar concentratie van werkzaamheden. De Oldenzalers moesten dan ook in 1995 actie voeren om hun ziekenhuis in elk geval gedeeltelijk te kunnen behouden. Daarbij ging het niet alleen om het behoud van belangrijke voorzieningen, maar ook om het voortbestaan van een stukje geschiedenis. En dat is gelukt.



Het nieuwe MST
In de jaren dertig, 1979 en 1992 zijn uitbreidingen gepleegd. In 2017 vond de laatste rigoureuze verbouwing plaats. Een ziekenzaal uit de jaren vijftig werd gesloopt. In het voorjaar van 2017 kon het vernieuwde MST, na ontwerp van IAA Architecten, in gebruik worden genomen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb